Kek Pandan Lapis Kastad
Assalamualaikum.
Kek Pandan Lapis
Kastad merupakan salah satu kek lapis
yang terdapat di Malaysia. Tambahan pula, ianya sangat sedap dan sesuai dihidangkan
semasa hari perayaan. Hehe anda boleh cuba try dan test laa resepi ini.
Kek Pandan Lapis
Kastad
Bahan²
6 biji
telur ayam
100 gram
gula halus - ayak
100 gram
tepung gandum - ayak
1 sudu teh baking powder - ayak
60 gram
tepung jagung - ayak
50 gram jus
pandan sejuk ( dari peti ais )
2 sudu
makan ovelet
1 sudu kecil
esen vanilla
75 gram
mentega - dicairkan
Cara²
Masukkan
semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
Putar
dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih.
Akhir
sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
Sediakan
acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit
butter.
Bakar dalam
acuan dengan menggunakan kaedah waterbath dengan api atas dan bawah
selama 45 minit ke 1 jam dengan suhu 150°C.
Bila sudah
masak biarkan sejuk.
Bila dah
sejuk, potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian menggunakan
benang .
Sementara tunggu kek sejuk sepenuhnya, bleh la sediakan lapisan
kastadnya.
Puding
Kastad
Bahan2
6 tbsp tepung kastad
1 1/2 tsp serbuk agar-agar
750ml santan @ susu cair - akak gabungkn kedua-duanya
150gm gula pasir - bleh kurangkn sedikit lg sbb bg akak manis la
2 tbsp mentega
1 tsp pandan paste
sedikit pewarna hijau
Cara :
Kek span di hiris
kepada 2 bahagian. Ketepikan
Untuk membuat
kastad, campurkan kesemua bahan Puding Kastard dalam periuk.
Masak atas api
sederhana hingga adunan pekat dan meletup2 kecil..
Sediakan acuan
bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
Letakkan satu
lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga
menutupi lubang di sekelilingnya
Letakkan lapisan
kedua kek span dan tuang lagi kastad.
Hentakkan acuan 3
kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk
baru dimasukkan dalam peti sejuk
Keluarkan kek yang
telah sejuk dari acuan .
Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda okayy.
No comments:
Post a Comment