Resepi Kek Batik Di Salut Ganache
Kek batik coklat
dengan biskut ini adalah salah satu jenis “No-Bake Cake” atau kek yang dibuat
tanpa perlu memasak. Kek batik coklat ini juga tidak menggunakan sebarang
tepung.
Sila ikuti resepi
kek batik coklat biskut Marie saya ini untuk mendapatkan hasil yang seperti di
atas. Resepi kek batik ini amat lah mudah dan senang untuk diikuti. Saya jamin
anda pasti akan berpuas hati dan tidak menyesal dengan hasil nya.
BAHAN-BAHAN Resepi Kek Batik:
1.
Milo –
100gram
2.
Susu
pekat manis – 195gram
3.
Susu
segar – 100ml
4.
Biskut Marie –
300gram (Siap dipatah dua)
Anda juga boleh guna lain biskut. Mengikut citarasa masing-masing
Anda juga boleh guna lain biskut. Mengikut citarasa masing-masing
5.
Mentega
– 125gram
6.
Kacang
almond (siap dipotong dan dipanggang)
7.
Serbuk
koko – 15gram
CARA-CARA MENYEDIAKAN Kek BAtik:
1.
Pertama
sekali, cairkan marjerin di dalam kuali
2.
Kemudian,
masukkan susu pekat, Milo dan serbuk koko
3.
Gaul
kesemuanya sehingga sebati. Pastikan tidak berketul
4.
Kemudian,
masukkan biskut
5.
Gaul
biskut dengan coklat sehingga semua sebati
6.
Kemudian,
masukkan kacang almond
7.
Gaul
sehingga sebati
8.
Pastikan
biskut tidak hancur semasa menggaul
9.
Ambil
bekas loyang yang di lapik plastik di atas nya
10.
Kemudian,
tuang semua bahan tadi ke dalam bekas
11.
Tekan
bahan tersebut sehingga mampat di dalam bekas loyang itu
12.
Kemudian,
simpan kek anda dalam peti sejuk untuk disejukkan
13.
Sejukkan
dalam 4-6jam
Sementara menunggu
kek batik coklat anda siap, anda boleh menyediakan topping ganache. Ganache ini
adalah cairan coklat untuk disalutkan di atas kek batik anda. Untuk
melihat cara-cara menyediakan ganache boleh pergi ke link ini.
Setelah kek batik
anda sudah sedia. Keluarkan kek batik daripada loyang itu. Kemudian, potong dan
susun kemas sebelum anda siram kek batik anda dengan ganache coklat. Kemudian
boleh lah anda menikmati kek batik coklat biskut Marie di saluti coklat
ganache anda
bersama keluarga dan sahabat. Selamat mencubaa~
No comments:
Post a Comment