Tuesday, May 2, 2017

Resepi Pavlova Sedap Lagi Enak



Untuk Pavlova Disc:
4 biji telur gred A (bahagian putih sahaja)
200gm gula castor
1/2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1/2 sudu besar tepung jagung



Untuk Krim:
240ml whipping cream
20 gm castor sugar
Buah2 kesukaan..
(rai cadangkan yg masam2 mcm strawberry, berries. peach 
sebab nak bagi kontra rasa ngan pavlova yg dah sgt manis)





Cara2 membuatnya:


1. Make sure bowl kering. pastikan tiada sisa air, minyak dan sebagainya
sebab nak buat meringue memang pantang bendasing. Telur putih pun mesti sikda sisa telur kuning ohh. Masukkan putih telur dulu ke dalam bowl.



2.Putar putih telur sampai berbuih cm keluar buih2 sabun tu dulu.
Bila dah berbuih2 sambil putar mixer baru masukkan gula sedikit demi sedikit.
(tips: jangan campur putih telur + gula terus dari awal... Putar dulu putih telur bila dah berbuih baru masuk gula okies kawan2)




3. Putar sehingga ia berkrim dan berkilat



4. Masukkan esen vanilla

5. Ok putar sampai jadi bila kita angkat mcm bertanduk.. haha bukan tanduk bercabang2 mahupun pisang tanduk yaa...
kikih... atau bila terbalikkan bowl... sure tak jatuh adunan tu dari bowl...
(cubalah terbalikkan.. hik3)..





6. Lepastu stop kan mixer dan masukkan tepung jagung dan juga cuka.






7. Guna senduk sahaja gaul2 bg sebati dah cukup tepung jagung dan cuka tadi.




8.Masukkan adunan tadi ke dalam piping bag....
Rai gunakan Nozel No. 347




mcmni bentuk Nozel tersebut





9. Alas Loyang dengan kertas minyak. Buat bulatan guna pensel ikutla loyang ke atau apa2 yg bulat.
ikut saiz yg dimahukan...
Picit piping bag sambil buat pusingan2 kecil mengikut arah jam.




10. Penuhkan piping di bahagian dalam.. yg dalam tu tebalkan sedikit...
supaya bila kita potong nanti dalam dia ada struktur macam Marshmallow...
kalau nak buat 2 lapis.... buat 2 keping disc asing2.....





11. Nak buat disc dalam bentuk comel2 pun boleh...



12.Panaskan Oven suhu 150 celsius...
Bakar selama 60-75 minit sehingga disc bertukar kepada perang...




13. Tips untuk Pavlova tak crack.... lepas dah masak tu... jangan keluarkan dr oven....tutup suis oven....Biarkan je dia sejuk dalam oven tu sendiri.....



Untuk Topping....
1.Whipping cream make sure sejuk lok baruk keluar dari fridge untuk putar...
Tips mok senang putar whipping krim: 

- Masukkan pemutar besi dan bowl mixer ke dalam fridge tempat beku sampai besi dan bowl sejuk...dalam 15-30 min...
-Then keluarkan pemutar dan bowl mixer, masukkan whipping cream dan terus putar dengan kelajuan tinggi sampai dia soft peak..
-jangan putar terlalu lama nnti krim jadi mcm pecah minyak....

Masukkan krim dalam piping bag dan boleh piping....
Lepastu hias dengan buah2 tadi...



Pavlova juga perlukan post mortem... hehe
ok dah2 jangan terliur lama2.... jom2 buat... kekekeh....




Hidangkan dengan penuh kasih sayang. 


thankyou bacaaa gaissss~~~

No comments:

Post a Comment

KEK CHOCOLATE MOIST

BAHAN BAHAN KEK CHOCOLATE MOIST  BAHAN A   1 cawan susu cair 1 cawan minyak jagung / minyak masak 1 cawan susu pekat manis 1 cawa...

The Aristocats - Marie 2Pinky Design Pointer